Ръководство за качество на спортни стоки

Диапазонът на спортни стоки, включително различните фитнес уреди, оборудване, принадлежности за ски, водни спортове, борба, фехтовка, алпинизъм,  велосипеди, туризъм и аксесоари за групов спорт постоянно нараства.

спортни стоки

В българските магазини за спортни стоки все повече се намират маркови европейски асортименти, а от друга страна с оглед на покупателната способност на българите и евтини китайски спортни стоки за индивидуална употреба. Като цяло у нас спортните стоки се разделят на следните основни класове, към всеки от които има специални изисквания за качеството.

Гимнастическите спортни стоки обикновено се продават в пълен набор от комплекти и отделни части за тях. В онлайн магазините може да разгледате страхотни каталози с фитнес уреди за всяко упражнение което се сетите. Към тях винаги следва да има инструкции за експлоатация от които да проследите качеството им и мерките за безопасност при употреба.

Освен тежките фитнес уреди класификацията на спортни стоки включва и уреди за лека атлетика,  като дискове, копие, чук и т.н. Естествено за професионални тренировки ще ви трябва хронометър и други подобни. Това пак са си спортни стоки.

Велосипеди – една от най-търсените спортни стоки, която има безброй изисквания за качеството. Според вида и класа на велосипеда има различни изисквания за безопасност, като например детските велосипеди трябва да бъдат много добре обезопасени. Не забравяйте, че за тях важи и закона за движение по пътищата.

Спортните стоки за зимни спортове като ски включват ски, щеки, автомати, шейни, кънки, калъфи и ремъци за кънки. Към качеството на всяка от тях има изисквания за материала и размерите, например ските за различни възрасти и състезания варират от 150 до 255 см. Затова първо прочетете изискванията за спорта, който искате да тренирате.

Като цяло основни изисквания към качеството на спортни стоки може да се изброят такак:

Качествените спортни стоки трябва да са здрави, да имат стандартен размер и тегло, а правилното им проектиране следва да осигурява лекота на използване и предпазване от нараняване. Това последното е от жизнена необходимост в някои спортове.

Спортните стоки, като спални чували, палатки и раници не трябва да имат шевни дефекти. Лодките  трябва да бъдат осигурени за да няма никакви течове. При някой спортни стоки се налагат двойни и тройни подсигуряващи средства.

Фитнес уредите трябва да бъдат стабилни, като частите  и компоненти им да са свързани, без пропуски и нарушения. Уредите за фехтовка следва да се правят от специална стомана за да не се стигне до смъртно нараняване.

Вашият коментар